Propecia – en strimma av hopp för miljoner män

propecia
Propecia är inte för alla. Det har särskilt utformats för att behandla håravfall, främst skallighet hos män. Det är inte en rekommenderad behandling för kvinnor och barn, män som lider av manligt håravfall måste genomgå undersökning av en läkare för att få ett giltigt recept för Propecia. Det är således inget du bara kan gå in på ett svenskt apotek och köpa.

Om Propecia

Propecia finasterid är föreskriven för män som lider av manligt håravfall, som också kallas androgen alopeci. Finasterid, den aktiva ingrediensen i Propecia, fungerar genom att sänka den dihydrotestosteron eller DHT nivåer i hårbotten. Även om ett viktigt könshormon, DHT försvagar hårsäckarna i hårbotten, så småningom leder till håravfall.

Styrka

Propecia kommer i en variant; 1mg tablett är tänkt att det ska tas oralt och är den rekommenderade dagliga dosen. Dessa tabletter är filmdragerade och innehåller 1mg finasterid. Propecia kan tas med eller utan måltider. Pillrena är dragerade för att förhindra kontakt med den aktiva substansen finasterid under normal hantering, förutsatt att tabletterna är hela och inte krossade.
Tre månader av regelbunden användning av Propecia krävs innan någon effekt kan observeras. Kontinuerlig användning rekommenderas att upprätthålla hårväxt. Återkallande av behandling kommer att leda till nytt håravfall inom 12 månader.

Ingredienser i Propecia

Finasterid är den aktiva ingrediensen i Propecia. Det fungerar genom att blockera omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, bidra till att minska de naturliga kroppen hormonnivåerna (DHT) i kroppen. Detta förhindrar den vissnande hårsäckarna och som ett resultat normal hårväxt blir möjligt. Finasterid påverkar dock inte hårväxt på andra delar av kroppen. Propecia 1mg tabletter innehåller även följande inaktiva ingredienser: laktos monohydrat, mikrokristallin cellulosa, förklistrad stärkelse, natriumstärkelseglykolat, hydroxipropylmetylcellulosa metylcellulosa, hydroxipropylmetylcellulosa cellulosa LF, titandioxid, magnesiumstearat, Talk, docusate natrium, gul ferric oxiden och röda ferric oxide.

Vilket resultat bör jag väntat efter ta Propecia?

Finasterid, den viktigaste ingrediensen i Propecia, är en specifik inhibitor av typ II 5a-reduktas, ett intracellular enzym som omvandlar testosteron till DHT. Två distinkta isoenzymer, typ I och II, är olikt uttryckt i vävnader. Tag, typ jag 5a-reduktas är dominera i talgkörtlar inklusive hårbotten och levern och ansvarar för ungefär en tredjedel av cirkulerande DHT, typ II 5a-reduktas finns främst i prostata, sädesblåsorna, epididymit, hårsäckar och levern och ansvarar för två tredjedelar av cirkulerande DHT. Finasterid verkningsmekanismen baseras främst på dess preferens hämning av typ II 5a-reduktas. Finasterid hämmar och minskar nivåerna av DHT i hårbotten. Bearbetning av finasterid är långsam och därför hårväxten är också långsamma. Som ett resultat av Propecia producerar en snabb minskning av halter av DHT och har ca 65% dämpning Betygsätt inom 24 timmar för att ta 1mg oral dos av Propecia finasterid. Hos män som lider av ärftligt håravfall, innehåller skallighet hårbotten miniatyriserade hårsäckar och ökade mängder av DHT jämfört med en hårig hårbotten. Användning av Propecia minskar framgångsrikt hårbotten och serum DHT koncentrationer i dessa män. Av denna verkningsmekanism avbryter finasterid en viktig faktor i utvecklingen av androgen alopeci hos patienter som är genetiskt predisponerade för detta problem.