Lyssna till ditt hår

Även du har väl blivit på dåligt humör på grund av en dålig hårdag? Vare sig man vill eller inte så är håret viktigt för oss. Ett risigt hår kan i motsatt riktning skvallra om att vi inte mår helt hundra. Här listar vi vanliga hårproblem – och vad de säger om din hälsa.

Det må låta ytligt men att färdas till jobbet, eller ännu värre ett evenemang, med oformbart eller bara trist hår kan vara rena döden för självkänslan. Håret är trots allt en statusmarkör, även om det förstås är många som klarar sig alldeles utmärkt helt utan strån på huvudet. Det indikerar även hur du mår i övrigt. Här listar vi, några vanliga “hårdefekter” samt vad de kan vara symptom på.
Luggen växer aldrig ut
Kan bero på: Du äter för lite protein.

Hår består till största del av protein – och behöver således mer protein för att kunna växa. Får du inte i dig tillräckligt med protein, kan det hindra tillväxten. Ha en god varierad mat så ska det inte vara några problem att uppfylla detta. Ägg, skaldjur samt måttligt med kött är exempel på effektiva proteinkällor.

Lockarna bara hänger
Kan bero på: Hormonella förändringar.

När lockarna förlorar sin spänst beror det ofta på att håret är torrt. Det kan bero på flera saker. Det vanligaste är att man befinner sig i ett område med extrema temperaturer, där det antingen är jättekallt eller jättevarmt. Då bör man tillföra fukt till stråna med hjälp av olja, samt vara försiktig med att använda stylingprodukter som innehåller alkohol.

Torra lockar kan dock även bero på hormonella förändringar, som är vanliga vid p-pilleranvändning, graviditet, klimakteriet eller om man har problem med sköldkörteln. Sök hjälp hos läkare om du misstänker att det är kroppen som är i obalans.
Håret där bak är slitet
Kan bero på: Du sover oroligt.

Detta kan ippstå om du sover dåligt samt vrider samt vänder på dig under natten. Förutom att du bör se över din sömn kan det vara klokt att inventera dina lakan. Lakan och örngott av satin samt silke kan underlätta då de är väldigt mjuka samt skonsamma för hårstråna. Lite dyrare än bomull, men väl värt pengen.

Hårbotten kliar
Kan bero på: För lite talgproduktion.

I hårsäckarna finns körtlar som producerar talg: ett slags fett som behövs för att göra håret mjukt samt glansigt. När talgnivåerna är låga blir hårbotten torr samt kliande. För att motverka detta kan du se till att äta grönsaker som innehåller betakaroten, ett förstadium till vitamin A. Pumpa samt morötter är exempel på mat med mycket vitamin A.

Håret börjar bli grått
Kan bero på: Stress.

Mycket vad det gäller färgen på ditt hår, beror på ditt genetiska arv. Men alltmer forskning tyder på att svår stress samt trauman kan framkalla gråhårighet i förtid. Håret slutar uppta melanin på grund av de stresshormoner som kroppen utsöndrar. Färgen på håret brukar dock komma tillbaks när stressen väl lagt sig.